MENY

Som förälder, oavsett om man är nybliven förälder eller ej,  är det inte ovanligt att man funderar på hur man bäst kan hjälpa till att bygga upp ett bra självförtroende och självkänsla hos sitt barn. Orden kan tyckas påminna om varandra, men är snarare ett komplement till varandra än att de ersätter varandra.

Med en bra självkänsla vet du att du är värdefull precis som du är, att du vågar göra saker som du vill och hur du tänker om dig själv som person. Om du har svag självkänsla kanske du tror att alla andra är bättre än dig, att du blir jätteledsen om du misslyckas med något och att du bryr dig mycket om vad andra säger. Att andra bekräftar dina handlingar påverkar i liten grad din självkänsla*

Med ett bra självförtroende vet du att du är bra på något. Om man har en svag självkänsla kan det leda till att man försöker komplettera det med ett gott självförtroende. Risken är då att man man värderar sig själv utifrån hur bra du lyckas med något, det i sin tur kan leda till att man alltid strävar mot att förbättra sig utan att unna sig själv någon vila.

Så hur i hela friden ska man som förälder hjälpa sitt barn på bästa sätt för att få bra självkänsla och bra självförtroende? Grunden till det hela är att få sitt barn att känna sig ovillkorligt älskat. I den stressiga vardagen en del har kan det vara svårt att ta sig tiden att sitta ner en stund varje dag med barnet och ostört ägna sig åt en gemensam aktivitet.

Så hur skulle jag kunna hjälpa er med ert barns självkänsla undrar ni säkert nu :).

Under en familjefotografering får ni en stund tillsammans, utan krav på leenden eller ett speciellt beteende. Ni får tillsammans med barnen en möjlighet att bara vara tillsammans och glömma alla måsten. När barnen sedan får se bilder på väggen på familjen tillsammans stärks deras upplevelse av att tillhöra en gemenskap. Att skapa en fotovägg med bilder istället för bara ha bilderna i mobilen eller på paddan ger en signal om att ni är betydelsefulla för varandra i familjen och att ni värdesätter era stunder tillsammans. Det finns psykologer som rekommenderar att ha bilder på familjen tillsammans i barnens sovrum. På så vis kan familjen vara det sista de ser på innan de somnar och det första de ser på morgonen ❤️.

Om ni samlar bilderna i en bok kan ni ta fram boken tillsammans och sitta och bläddra i den. Det blir en mysig stund när ni kan återuppleva alla känslor ni hade under fotografering. Om ni blundar kanske ni till och med kan känna alla dofterna och ljud som ni upplevde under fotograferingen :).

 

 

 * Källa: Umo samt 1177

 

Vill du komma i kontakt med mig?

Det vore fantastiskt kul att höra av dig

STÄNG