MENY

Tidigare i år träffade jag Sofia från Gillmyra Blomster på en   där vi båda var utställare. Gillmyra Blomster är en blomsterodling och blomsterdesignstudio i Österåker, strax norr om Stockholm. Där odlar Sofia närodlade och giftfria blomster till bland annat bröllop. För ett tag sen träffade jag henne över en kopp kaffe för att få veta mer om hennes filosofi i företaget.

kaffekoppar händer

 

Sofia har en bakgrund som dansare och danslärare men 2017 valde hon att trappa ner på det och gå en floristutbildning. 2019 kompletterade hon med en utbildning för blomsterodling. Hennes erfarenhet som danslärare kommer fortfarande till nytta eftersom hon numera även erbjuder kurser i hur man kan odla sina egna blommor, binda buketter och göra blomsterarrangemang.

 

Det som skiljer Gillmyra Blomster från en traditionell florist är att säsongen styr vilka blommor som erbjuds. Eftersom Sofia inte har något uppvärmt växthus som hon odlar i är det de blommor som finns på frilandsodlingen som kan levereras. Om det är någon blomma som är verkligt viktig för kunden att ha i sin brudbukett då kan Sofia köpa in den, även om den är utanför säsong. Pionerna, som blommar i maj, har ju hunnit helt blomma över i augusti. Dahlior, Rosenskära och Zinnia är som primadonnor i augusti och september. De är fantastiskt ståtliga i rabatterna, ända tills första köldknäppen kommer. En stor inspirationskälla för Sofia när hon planerar dekorationer är att gå ut i naturen och se färgskiftningarna där. Om det finns mycket gult, visset gräs längst ner samtidigt som det högre upp börjar komma gröna knoppar så låter hon det synas i dekorationerna. Kundernas dras till Gillmyra dels för att de vill ha närodlade blomster på sitt bröllop och för att de gillar Sofias naturliga stil, där både buketter och dekorationer är inspirerade av den vilda trädgården.

När Sofia sår eller sätter lökar tänker hon i olika färgpaletter. Samtidigt kan brudparen, om de är ut i god tid, vara med och påverka vad Sofia ska odla i blomsterväg inför kommande säsong. Om man planerar ett bröllop till vårkanten är det bra att träffa Sofia redan i augusti året innan, så att hon hinner beställa hem och sätta de lökar som behöver komma i jorden innan tjälen kommer. Runt nyår är det dags för de som planerar ett sommarbröllop att höra av sig.

Sofia ser lite olika trender vad gäller efterfrågan från kunderna. Dels är det kunder som vill ha mer färg i sina buketter, sen finns det andra som helt väljer bort att ha grönt i sina buketter och vill ha bara pudriga pasteller på sina blommor. Eukalyptus som har varit populärt ett tag är fortsatt efterfrågat, men kunderna börjar även efterfråga grönt som är ännu mattare. En tredje trend är att inkludera torkade blomster, här använder sig Sofia av svenskt gräs, vass och torkade eterneller framför importerade palmblad och pampasgräs. En dröm för Sofia vore att säsongstänket slog igenom mera, att det syns på buketten på bröllopsbilderna om bröllopet var på våren eller hösten.

När en kund kontaktar Gillmyra Blomster så bokas det in en bröllopskonsultation, så att Sofia får lära känna brudparet och så att de kan prata om de idéer som brudparet har kring blommor. Ett sätt att hålla kontakt och bolla tankar kring blommorna är att Gillmyra Blomster och kunden delar en Pintrestvägg, där de kan lägga in förslag och inspiration längs vägen. Sofia brukar även hålla kunden uppdaterad om hur det ser ut i odlingarna, och skicka lite bilder för att visa vad det är som blommar för tillfället. Till skillnad från en vanlig floristbutik finns inte alltid blommorna tillgängliga att visa upp vid konsultationsbesöket, därför är det ofta uppskattat av kunderna att bli uppdaterade på det viset.

 

————–

 

Jag gillar tanken på att blommorna till ett bröllop är både närodlade och odlade på ett hållbart sätt, både vad gäller energiåtgång, gödsel och transport. Vi måste kanske inte ha tulpaner året runt, som odlas i uppvärmda växthus och sedan transporterade på lastbilar eller med flyg genom halva Europa.

 

————–

För er som har bråttom

 

Vem: Gillmyra Blomster

Vad: Närodlade blommor odlade på friland

När: Levererar egenodlade blommor från maj till frosten kommer

Hur: Ta kontakt i augusti respektive årsskiftet för att kunna styra blommor till vår- respektive sommarbröllop.

Varför: Genom att handla närodlade blommor slipper vi både långa transporter samt klimatosmart uppvärmda växthus

porträtt kvinna växthus

STÄNG